Saapuminen ja liikkuminen

Silja Linen ja Viking Linen matkustajalautat liikennöivät Helsingistä ja Turusta Tukholmaan ympäri vuoden.

Varustamot myyvät reitti- ja automatkoja, risteilyjä ja lyhyitä kaupunkilomia. Matkat ovat edullisimmillaan syksyllä ennen pikkujoulukautta, talvella ennen hiihtolomia ja keväällä pääsiäisen jälkeen. Yksittäisen Tukholman-risteilyn hinta nousee kymmenistä euroista satoihin euroihin kesällä sekä muina tärkeimpinä juhla- ja loma-aikoina.

Viking Linen terminaali sijaitsee Södermalmin Stadsgårdenilla, joka on parin kilometrin kävelymatkan päässä Gamla stanista ja Tukholman keskustasta. Jos jalat eivät laivalla vietetyn illan jälkeen kanna, terminaalista pääsee keskustaan myös Tukholman paikallisliikenteen SL:n (Storstockholms lokaltrafik) busseilla sekä takseilla, joihin voi hypätä suoraan terminaalien ulkopuolella.

Silja Linen laivat puolestaan saapuvat Östermalmin itäpuolella sijaitsevan Värtanin terminaaliin. Värtanin alueella rakennetaan uutta matkustajaliikenteen satamaa. Kätevin tapa Värtanin ja Tukholman keskustan sekä muiden kaupunginosien välillä liikkumiseen on useimmiten metro, Tunnelbanan.

Suomesta Tukholmaan ja takaisin lentävät Finnair, SAS ja halpalentoyhtiö Norwegian. Lentoaika on noin tunti. Ruotsissa kello on tunnin Suomen aikaa jäljessä. Finnairilla lentoja on Helsingistä jopa yhdeksän päivässä. SAS lentää Tukholmaan Helsingin lisäksi Turusta, Vaasasta, Tampereelta ja Oulusta. Tukholman kansainvälinen lentokenttä Arlanda sijaitsee reilu 40 kilometriä kaupungista pohjoiseen.

Nopein tapa Arlandan ja Tukholman keskustan väliseen liikkumiseen on Arlanda Express -juna. Junia kulkee 4 – 6 tunnissa ja matka-aika on kaksikymmentä minuuttia. Kaupungin keskustassa junat saapuvat ja lähtevät Tukholman keskusrautatieasemalta, joka sijaitsee Norrmalmilla, Centralplanin vierellä Vasagatanin varrella.

Arlanda Expressin aikuisen, yli 26-vuotiaan yhdensuuntainen lippu maksaa 280 ja meno-paluulippu 530 kruunua. Yli 65-vuotiaiden yhdensuuntainen lippu maksaa 150 ja meno-paluulippu 300 kruunua. 8 – 25-vuotiaiden lasten ja nuorten liput maksavat saman verran. Alle 8-vuotiaat matkustavat ilmaiseksi. Opiskelijoiden yhdensuuntainen lippu maksaa 140 ja meno-paluulippu 280 kruunua. Arlanda Express soveltaa usein myös loistavia tarjoushintoja.

Lisäksi myynnissä on useamman henkilön kimppalippuja, useamman matkan matkakortteja ja henkilökohtainen, kahdentoista kuukauden matkakortti. Lippuja myydään Arlandan lentoaseman infotiskeillä, automaateissa, Arlanda Expressin lipputoimistoissa ja palvelun nettisivuilla. Finnairin lennoille voi tehdä lähtöselvityksen Arlanda Expressin odotushallin automaatilla Tukholman päärautatieasemalla.

Arlandalta Tukholman keskustaan pääsee myös SL:n paikallisjunilla, rautatieyhtiö SJ:n kaukojunilla, Flygbussarna-lentokenttäbusseilla (saapuvat ja lähtevät Cityterminalenista Tukholman keskustassa) sekä takseilla. Useimmilla Arlan ja Tukholman keskustan välillä liikennöivillä takseilla on matkalle kiinteä hinta, joka on enimmillään 675 kruunua suuntaansa. Toisin kuin Suomessa, taksiliikenne on Ruotsissa vapautettu sääntelystä, millä on ollut myös kielteisiä seurauksia ja lieveilmiöitä hinnoittelun osalta etenkin Tukholman alueella.

SL hoitaa Tukholman paikallisliikenteen busseja, paikallisjunia ja raitiovaunulinjaa numero 7. Tukholma on kävelykaupunki, mutta metro, Tunnelbanan, on kätevin tapa liikkua nopeasti paikasta toiseen. Se koostuu 100 asemasta ja sillä tehdään päivittäin noin miljoona matkaa. Tunnelbanan kulkee tiheään ja sitoo Tukholman keskustan ja sitä ympäröivät alueet yhteen. Sitä operoi Hong Kongissa päämajaansa pitävä MTR Corporation.

Metrossa on kolme linjaa: vihreä, punainen ja sininen. Vihreä linja ulottuu läntisestä Tukholmasta Hässelby strandista eteläisiin kaupunginosiin Hagsätraan, Farsta strandiin ja Skarpnäckiin. Punainen linja kulkee pohjoisesta Mörbyn keskuksesta ja Ropstenista lounaaseen Fruängeniin ja Norsborgiin. Sininen linja puolestaan on pituudeltaan lyhin ja kulkee luoteesta Hjulstasta ja Akallasta keskustan Kungsträdgårdeniin.

Tukholman läänin alueella on yhteensä 450 bussilinjaa, joilla on yhteensä lähes saman verran matkustajia kuin metrolla. Bussit täydentävät metro- ja paikallisjunaliikennettä ja ovat tärkeä joukkoliikenneyhteys niille alueille, joihin raideliikenne ei vielä ulotu. Paikallisjunaliikenne koostuu neljästä linjasta ja 53 asemasta ja palvelee etenkin suur-Tukholman pohjoisissa ja eteläisissä osissa asuvia. SL liikennöi myös suppeampia Tvärbanan-, Nockebybanan-, Saltsjöbanan-, Roslagsbanan- ja Lidingöbanan-raidelinjoja sekä aivan kaupungin ydinkeskustassa kulkevaa raitiovaunua numero 7, jolla pääsee Sergelin torilta itäiseen ydinkeskustaan ja Djurgårdeniin.

SL myy erilaisia lippuja ja matkakortteja alkaen 36 kruunun hintaisesta kertalipusta, joka käy kaikissa liikennevälineissä tietyllä alueella. Liikenne on jaettu A-, B- ja C-alueisiin ja A-alueella eli keskustassa tehdyt matkat ovat edullisimpia. Lippuja saa automaateista, verkosta, kännykkälippuna, myyntipisteistä ja kioskeista. Lippuja ei kuitenkaan voi ostaa suoraan bussinkuljettajilta. Kätevintä on hankkia yhden tai useamman päivän matkakortti.

Tukholma-kortilla pääsee Tukholman nähtävyyksiin, museoihin, vetonauloihin ja kiertokäynneille. Säästät sekä aikaa ja rahaa ja vältät käteisen ja maksukortin käyttämisen sisäänpääsyissä ja joukkoliikenteessä.

Tukholman taksiliikenne on ollut välillä kuin villissä lännessä vapaan hinnoittelun vuoksi. Monet matkailijat ovat joutuneet maksamaan tähtitieteellisiä summia lyhyestäkin matkasta keskusta-alueella. Vaikka pahimpiin epäkohtiin on puututtu, asiakkaan vastuulla on tarkistaa hinnat etukäteen. Hinnan voi tarkistaa ennen autoon astumista keltaisesta tarrasta, joka on useimmiten kiinnitetty takaoven ikkunoihin. Ilmoitettu hinta perustuu matkaan, joka on 10 kilometriä pitkä ja kestää 15 minuuttia. Kannattaa käyttää isoja, tunnettuja taksiyhtiöitä kuten Taxi Stockholm, Taxi Kurir ja Taxi 020. Tukholmassa toimii myös Uber-taksipalvelu.

Tukholman taksisektorilla kilpailu on armotonta, ja turistien on oltava valppaina. Kaupungissa on taksien pimeät markkinat, ja monet kuljettajat huijaavat mielellään pahaa aavistamattomia turisteja. Turavllisinta onkin valita joko Taxi Stockholm, Taxikuriren tai keltainen 020-taksi, ja myös valkoiset Sverigetaxit sopivat. Etenkin Taxi Stockholmin nimike on suosittu huijareiden keskuudessa ja sitä käyttävät monet pimeät yritykset, kuten Taxi Stockholm Limousine, Taxi Stockholm Västerort ja Taxi Stor-Stockholm. Suosittelemme matkustajaa ottamaan vain sellaisen taksin, jonka kyljessä on puhelinnumero, esimerkiksi Taxi Stockholm 150000, Taxikurir 30000 tai keltainen 020, sillä muiden kohdalla saatat hgyvinkin joutua maksamaan oikean taksan moninkertaisena.

Polkupyörä on toimiva tapa tutustua Tukholmaan, ja polkupyörävuokraamoja on runsaasti eri puolilla kaupunkia.


Kommentit

Saapuminen ja liikkuminen — 3 kommenttia

  1. Itse olen sitä mieltä, että Tukholmassa liikkuu yhtä loistavasti niin metrolla kuin bussilla.Koska yhteislipulla voi reissata tunnin ajan rajatta kummassakin, kannattaa myös bussilla liikkua. Metrossa on usein pieniä viivästyksiä sielläkin, joten ei edes ole paljoa nopeampi liikkumistapa, ja bussin ikkunasta voi matkan varrella katsella näkymiäkin.

  2. Siljalla ja Vikingillä pääsee perille tavallisesti halvimmalla, etenkin, kun yhtiöillä on hullunhalpoja tarjouskampanjoita. Matkalla voi nauttia laivalla tarjottavasta ohjelmasta ja ruokailla, viettää iltaa mukavissa merkeissä tai vaikka shoppaillakin. Huonona puolena on vain se, että aikaa Tukholmaan tutustumiseen ei jää montaakaan tuntia. Siksi kannattaakin tehdä itselle lista muutamasta kohteesta, joissa haluaa vierailla ja siitä, kuinka niille pääsee. Silloin pääsee satamaan astuttua heti liikkeelle ja tietää oikean suunnan.

  3. Taksien kanssa tosiaan oltava tarkkana, mikä on mielestäni aika yllättävää Pohjoismaissa. Valitkaa taksinne huolella, eli se hinnoista kertova tarra on ilman muuta oltava näkyvillä, muuten voit joutua maksamaan samanlaisia huijariveloituksia kuin Prahassa. Toinen varmistustapa on sitten vaatia kuitti ja säilyttää se, ja jos veloitus tuntuu olleen kohtuuton, käydä tarkastuttamassa kuitti ja valittaa hinnasta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>