Päivä Tukholmassa

Monet suomalaiset käyvät Ruotsin tyylikkäässä pääkaupungissa edelleen perinteisillä Päivä Tukholmassa -risteilyillä. Silja Linen ja Viking Linen laivat saapuvat aamulla Tukholmaan ja lähtevät iltapäivällä takaisin Helsinkiin ja illalla takaisin Turkuun. Uusi risteilykokemus on Viking Linen Turusta Tukholmaan liikennöivä Viking Grace.

Useimmat risteilymatkustajat viettävät aikansa ydinkeskustan Norrmalmin ja vanhankaupungin kaupoissa, kahviloissa ja ravintoloissa, joissa on paljon mahdollisuuksia ostoksiin ja ajanvietteeseen.

Suosituin ostosalue on ydinkeskustan halkova Drottningsgatan ja Sergelin torin ympäristö. Sen läheisyydessä sijaitsevat myös Åhlensin tavaratalo ja kuuluisa Nordiska Kompaniet eli NK-tavaratalo, ostoskeskus Mood, Kulttuuritalo eli Kulturhuset ja Ruotsin kuuluisimpien ketjujen, kuten Hennes & Mauritzin lippulaivaliikkeet.

Keskustan alueella ovat myös Tukholman kuuluisimmat nähtävyydet. Pakollinen kohde on vanhassakaupungissa sijaitseva Kuninkaanlinna. Linnan edustalla tapahtuu joka päivä vahdinvaihto sotilaineen, hevosineen ja musiikkeineen, jota on mielenkiintoista seurata. Gamla stanissa on myös useita merkittäviä museoita, kuten Aarrekammio (Skattkammaren), Varuskamari (Livrustkammaren) ja Nobel-museo.

Huippusuosittu on edelleen myös Djurgårdenin puistoalue, jossa sijaitsevat esimerkiksi Vasa-museo, Skansenin ulkoilmamuseo ja eläinpuisto, Gröna Lundin huvipuisto, sellaisten ruotsalaiskirjailijoiden kuin Astrid Lindgrenin kirjoihin perustuva Junibackenin satutalo sekä prinssi Eugenin rakennuttama palatsi ja taidemuseo Waldemarsudde. Näistä kaikki sopivat hyvin perheille. Skansenilla järjestetään kuuluisat joulumarkkinat joka vuosi.

Muita perinteisiä, suosittuja päiväkohteita ovat esimerkiksi Djurgårdenilla sijaitseva Abba-museo, Skeppsholmenin modernin ja nykytaiteen museo Moderna museet ja Kungsholmenin itäkärjessä sijaitseva Tukholman kaupungintalo.

Jos tuntuu siltä, että kaikki on jo nähty ja koettu ja uutta on vaikea keksiä, alla on joitain vinkkejä toisenlaiseen tekemiseen Tukholmassa yhden päivän aikana.

Monteliusvägenin kävely- ja näköalareitti

Monteliusvägen on professori Oscar Monteliuksen mukaan nimetty kävely- ja näköalareitti Södermalmin pohjoisrannassa. Yhteensä 500 metriä pitkältä reitiltä on mahtavat näköalat Malaren-järvelle, kaupungintalolle, vanhaankaupunkiin ja Riddarholmenille varsinkin auringonnousun- ja laskun aikaan.

Sky View -lasigondoli

Pyöreä Ericsson Globe (tutummin entinen Globen) sijaitsee Södermalmilla, ja on yksi nykyaikaisen Tukholman maamerkeistä. Sky View on lasigondoli areenan ulkoseinällä ja päällä kulkeva lasigondoli, josta on upeat näkymät yli koko Tukholman. Aikuisten liput maksavat 150 kruunua ja 5-12-vuotiaiden lasten 100 kruunua. Voit myös vuokrata oman lasigondolin yhden vuoron ajaksi 2 100 kruunulla ja nauttia samalla samppanjaa.

Alkoholimuseo Spritmuseum

Djurgårdenilla sijaitseva Alkoholimuseo Spritmuseum esittelee ruotsalaisten katkeransuloista suhdetta alkoholiin. Spritmuseum koostuu museosta, kohtaamispaikasta, baarista, ravintolasta ja kaupasta. Museon päänäyttely Spritlandet Sverige on kuin kävely vuodenaikojen läpi, joka on taltioitu maisemiin, tuoksuihin, makuihin ja musiikkiin. Museossa on myös tila, jossa järjestetään säännöllisesti suosittuja ja hyvin usein loppuunmyytyjä maistajaisia.

Maailmanperintökohteet Drottningholm, Skogskyrkogården ja Birka

Tukholman alueella on kolme Unescon maailmanperintökohdetta: Drottningholmin linna, Skogskyrkogårdenin hautausmaa ja viikinkaupunki Birka.

Suomalaisille tuttu Drottningholmin linna on parhaiten säilynyt 1600-luvulla rakennettu kuninkaallinen linna Ruotsissa ja edustaa kaikkea tuon ajan eurooppalaista arkkitehtuuria. Ekerön kunnan Drottningholmissa, Lövönin saarella, sijaitseva linna on samalla Ruotsin kuningasperheen yksityisasunto noin 15 kilometrin päässä Tukholman keskustasta. Kokonaisuuteen kuuluvat myös Kiinalainen paviljonki, linnan teatteri ja laaja puisto. Linna on auki suurimman osan vuodesta yleisölle ja sinne pääsee metrolla ja bussilla (Tunnelbana-asema Brommaplan, jossa vaihto busseihin 301 – 323) tai kesäaikaan Kungsholmenin Stadshuskajenista lähtevällä veneellä.

Skogskyrkogården on maailmankuulu, vuonna 1920 käyttöön vihitty hautausmaa ja kirkkopuisto Gamla Enskeden kaupunginosassa. Sen pinta-ala on 102 hehtaaria ja hautapaikkoja on noin 100 000. Skogskyrkogårdeniin on haudattu esimerkiksi näyttelijä Greta Garbo. Hautausmaalla on metsäkappeli, ylösnousemuskappeli, Pyhän ristin kappeli sekä vuonna 2014 valmistunut uusi krematorio. Skogskyrkogårdeniin pääsee ottamalla metron vihreän linjan ja jäämällä pois samannimisellä asemalla. Metromatka Tukholman ydinkeskustasta kestää noin varttitunnin.

Mälaren-järven Björkön saarella sijaitseva viikinkikaupunki Birka on yksi Ruotsin ensimmäisistä kaupungeista ja erittäin mielenkiintoinen arkeologinen kohde. Strömma Kanalbolaget järjestää Birkaan veneretkiä kesäaikaan. Retket lähtevät Kungsholmenilta Stadshuskajenista.

Bergiuksen kasvitieteellinen puutarha

Tukholman kaakkoisosassa sijaitseva vuoristojen, tropiikin ja autiomaiden kasveja esittelevä Bergiuksen puutarha on perustettu 1700-luvulla. Sen valikoimiin kuuluu yli 9000 erilaista kasvia. Puutarhan nähtävyyksiä ovat Edvard Anderssonin kasvihuone, yrtti- ja marjaviljelmät ja Victoriatalo, josta löytyy muun muassa maailman suurin lumme. Bergiukseen pääsee ottamalla Roslagsbanan tai metron ja jäämällä pois Universitetet-pysäkillä, josta on noin kymmenen minuutin kävelymatka. Puutarhaan pääsee myös busseilla 40 ja 540.

Tom Tits Experiment -tiedekeskus

Södertäljessä sijaitseva Tom Tits Experiment on täydellinen kohde perheille. Hieman Heurekaa muistuttavassa tiedekeskuksessa luonnontieteet ja tekniikka esitetään osallistavalla tavalla niin, että lapset ja aikuiset voivat tehdä erilaisia kokeita yhdessä veden, ilman, äänen, valon ja liikkeen muodossa. Talossa on myös vaihtuvia näyttelyjä, Ruotsin suurin robotti, kiipeiltävä ääniseinä ja peililabyrintti. Vierailuun kannattaa varata ainakin puoli päivää, sillä tehtävää riittää niin sisällä kuin ulkona.

Södertäljestä löytyy myös suuri vesipuisto, ulkomuseo ja eläinpuisto. Tom Tits Experimentiin ja Södertäljeen muutoinkin pääsee paikallisjunalla, joka lähtee Tukholman keskusrautatieasemalta viidentoista minuutin välein. Pois jäädään Södertälje Centrumin asemalla, josta on noin kymmenen minuutin kävelymatka tiedekeskukseen. Södertälje Centrumiin pääsee myös metrolla ja bussilla. Ota punainen linja ja jää pois Liljeholmenin pysäkillä. Bussit 748 ja 749 liikennöivät metroasemalta Södertälje Centrumiin.

Poliisimuseo

Gärdetissä Museivägenillä sijaitseva poliisimuseo tarjoaa aikuisille mielenkiintoisia näyttelyitä. Lapsille se on todella innostava, kaikki saa painaa polisiiauton vilkun päälle, pukeutua poliisiuniformuun ja koppalakkiin sekä toimia johtokeskuksessa. Ainoa miinus on se että lähes kaikki materiaali on vain ruotsiksi. Poliisimuseoon pääsee bussilla 69.

Millesgårdenin veistospuisto

Lidingön saaren kalliojyrkänteellä sijaitseva Millesgårdenin veistospuisto on kokemisen arvoinen ja ehdottomasti suositeltava kohde varsinkin kauniina päivänä. Millesgårdeniin pääsee ottamalla metron Ropstenin asemalle ja jatkamalla sieltä Lidingö-banan junalla tai jopa kävellen.

Rinkebyn kaupunginosa

Rinkebyn kaupunginosa avaa uuden näkökulman Tukholmaan ja ruotsalaiseen yhteiskuntaan. Läntisessä Tukholmassa sijaitsevassa kaupunginosassa asuu paljon maahanmuuttajia, ja se näkyy katukuvassa. Eri kulttuurit sekoittuvat keskenään niin, että välillä tuntee olevansa aivan jossain muualla kuin Ruotsissa. Käynti Rinkebyn torilla lauantaina on kuin astuisi kaukomaille. Arabimusiikki soi ja tunnelma on eksoottinen. Rinkeby on hyvässä ja pahassa ruotsalaisen maahanmuuttopolitiikan ilmentymä ja ehdottomasti tutustumisen arvoinen. Sinne pääsee metron sinisellä linjalla.

 


Kommentit

Päivä Tukholmassa — 2 kommenttia

  1. Junibackenin satutalossa pääsee tutustumaan lasten kanssa monien ruotsalaiskirjailijoiden maailmaan, vaikka sitä Suomessa markkinoidaan lähinnä Astrid Lindgrenin ”maailmana”. Hänen pronssipatsaansa kuitenkin toivottaa vieraat tervetulleiksi museon pihalla. Muita tunnettuja Junibackenissa edustettuja lastenkirjailijoita ovat mm. Elsa Beskow ja Sven Norqvist. Luvassa on siis esimerkiksi Peppi Pitkätossua, Katto Kassista, Ronja Ryövärintytärtä ja Vaahteramäen Eemeliä, samoin kuin Herra Petteriä, Setä Sinistä ja Täti Ruskeaa, Hattulan väkeä jne. Saman katon alla toimii myös Ruotsin suurin lastenkirjoihin erikoistunut kirjakauppa.

  2. Kuninkaanlinnan edustalla tapahtuva vahdinvaihto on tosi mielenkiintoista seurattavaa, etenkin meille suomalaisille, joilla ei kuningasta ja moista tapahtumaa ole omasta takaa. Jos olette olleet katsomassa Lontoon Buckinghamin palatsin vahdinvaihtoa tai Ateenan Syntagmalla olevan parlamenttitalon vahdinvaihtoa ja pitäneet niistä, tässä on teille sopivaa viihdettä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>