Ostokset

Ostosten teko on tukholmalaisten suosikkiajanvietettä ja yksi syy siihen, miksi Tukholma pysyy suomalaisten matkakohteiden kärjessä vuodesta toiseen. Tukholmasta löytyy myös sellaista, jotka ei vielä ole rantautunut Suomeen.

Matkailijoiden suosimat ostosalueet ovat ydinkeskustassa Norrmalmilla Sergelin torin ympäristössä. Drottninggatan on pääostoskatu ja liikekeskittymä, jonka varrella on lukuisia kauppoja, ravintoloita, kahviloita ja pubeja. Sen Gamla stanin puoleisesta päästä saa ostettua perinteisiä tuliaisia ja Ruotsi-aiheisia tavaroita.

Drottninggatan alkaa Gamla Stanin päädystä Ruotsin valtiopäivätalon kohdalta. Kadun alkuosa on täynnä turistikrääsää myyviä kauppoja. Keskivaiheilla Sergelin torin läheisyydessä sijaitsee suurin osa tunnetuimmista ketjuliikkeistä, kuten Hennes & Mauritz, Lindex, Din Sko ja Zara sekä esimerkiksi kodin sisustustarvikkeita ja erilaisia paperituotteita myyvät Lagerhaus ja Ordning & Reda. Mm. Sergelin torilla ja Sicklassa sijaitseva Designtorget on ehdottomasti käynnin arvoinen: sieltä löytää kotiin useiden pohjoismaisten muotoilijoiden designtuotteita, joita ei helposti muualta saa. Drottninggatanin loppupäästä löytyy pienempiä erikoiskauppoja, kuten suosittu vintagekauppa Beyond Retroon.

Ydinkeskustan suosittuja tavarataloja ja kauppakeskuksia ovat Sergelin torin vieressä oleva Åhlens, läheisellä Hamngatanilla sijaitsevat Gallerian ja Nordiska Kompaniet eli NK-tavaratalo ja Drottninggatanin varrella, Hötorgetin länsipäädyssä sijaitseva kaupungin vanhin tavaratalo PUB. Hötorgetilla on myös suosittu kauppahalli Hötörgshallen. Regeringsgatanilla sijaitsee uusi kauppakeskus Mood Stockholm, joka tuntuu pikemminkin kylältä kaupungissa kuin perinteiseltä ostoskeskukselta. Taide on osa sisustusta ja mikä parasta, asiakkaiden käytössä ovat myös erittäin siistit, ilmaiset wc:t. Tämä on harvinaista Tukholmassa.

Norrmalmista itään sijaitsee Östermalm, joka on Tukholman kalleimpia kaupunginosia ja tunnettiin ennen stereotyyppisesti rikkaista, minkkiturkeissa purjehtivista rouvistaan, ruotsiksi ”östermalmstanter”. Myös liikkeet ja niiden hinnat ovat osin tämän mukaisia. Östermalm ei kuitenkaan ole mitenkään kaikin tavoin erityisen kallis tai nirppanokkainen kaupunginosa.

Shoppailun Östermalmilla voi aloittaa Östermalmshallen-kauppahallista, joka sijaitsee Östermalmstorgilla. Valikoima on laaja, ja hallissa myydään monenlaisia, harvinaisia ja ylellisiä ruokia, jotka ovat paikallisten ja muidenkin herkkusuiden suosiossa. Osa myyjistä on kuninkaallisia hovihankkijoita. Stureplanin laidalla on Hedergrendsin akateeminen kirjakauppa sekä Sturegallerian, Tukholman hienoin ja mahdollisesti kalleinkin ostoskeskus, jossa on noin 60 liikettä sekä tunnettuja ravintoloita, kahviloita ja yökerhoja.

Stureplanin ja Östermalmstorgin lisäksi suosittuja ostoskeskittymiä Östermalmilla ovat Birger Jarlsgatan, Biblioteksgatan ja Nybrogatan.

Birger Jarlsgatanilla on isojen muotitalojen, kuten Louis Vuittonin, Guccin ja Pradan putiikkeja ja esimerkiksi Nathalie Schutermanin myymälä, jossa on laaja valikoima eri suunnittelijoiden luksustuotteita. Biblioteksgatanilla on esimerkiksi Sephoran, Urban Outfittersin ja Cosin liikkeet sekä H&M-konserniin kuuluva &Other Stories, joka houkuttelee tyylitietoisia laadukkailla materiaaleilla, harkituilla yksityiskohdilla ja trendikkäällä suunnittelulla. Läheisellä Norrmalmstorgilla on puolestaan esimerkiksi Acnen ja Massimo Duttin lippulaivaliikkeet.

Östermalm on tunnettu myös sisustusliikkeistään.

Esimerkiksi Sibyllegatanilla sijaitseva Asplund myy tyylikästä skandinaavista muotoilua kodin pientavaroista huonekaluihin. Linnegatanin Bohém puolestaan tarjoaa luksusmerkkejä, kuten Versacea ja Kenzoa sekä ylitsepursuavaa barokkityyliä. Designtorgetilla on myös liike Östermalmilla Nybrogatanilla. Jacksons Sibyllegatanilla myy pohjoismaista vintagea keramiikasta ja laseista huonekaluihin. Sibyllegatanilla sijaitsee myös mielenkiintoinen Karaktär, joka myy ruotsalaisia ja ulkomaisia designklassikoita, vintagea sekä nuorten suunnittelijoiden uusia tuotteita. Kartellilla on kaksikerroksinen pohjoismaiden lippulaivaliike Ingmar Bergmans Gatanilla. Svenskt Tenn on alueen ykköskohteita lahjoja ostettaessa.

Gamla stan on paras paikka Tukholmassa tuliaisten ja matkamuistojen ostoon. Vanhankaupungin kapeilta kaduilta löytyy paljon pieniä myymälöitä ja erikoisliikkeitä, jotka myyvät esimerkiksi taidetta, käsitöitä ja koriste-esineitä. Suosittu ostoskatu on Västerlånggatan. Taide- ja kangaskauppoja etsivän kannattaa suunnata Österlånggatanille.

Slottsbackenilla sijaitseva Sweden Bookshop myy ruotsalaista kauno- ja tietokirjallisuutta useille kielille käännettynä. Mielenkiintoinen liike on Västerlånggatanilla sijaitseva Science Fiction Bokhandeln, joka nimensä mukaisesti myy science fictionia, kauhua, mangaa ja animea sekä rooli- ja lautapelejä.

Vanhankaupungin Stortorgetilla on marraskuun lopusta alkaen Tukholman tunnetuin joulutori, Skansenin lisäksi.

Södermalmin kaupunginosa on Tukholman trenditietoisten mekka. Nuorekas ja boheemi kaupunginosa on varsinkin nuorten suosima ostosalue. Löytöjä voi kuitenkin tehdä kuka tahansa, sillä Södermalm tarjoaa suurempia liikkeitä, pieniä ruotsalaisia myymälöitä ja on täynnä erikoisempia ja valtavirrasta poikkeavia liikkeitä. Hintataso on yleisesti edullisempi kuin esimerkiksi Östermalmilla tai Gamla stanissa.

Useita kauppoja on heti Medborgarplatsenin metroaseman vieressä, kaupunginosan pääkadun Götgatanin sekä Folkungagatanin kulmilla. Kaupungin suosituimpiin kuuluvalla ostoskadulla Götgatanilla sijaitsevat esimerkiksi muotitavaratalo Bruno, sisustusliike Designtorget, Granit, trendikkäät vaateliikkeet Monki, Gina Tricot ja Weekday sekä käytetyn tavaran liikkeet Emmaus ja Myrorna. Götgatanilla on myös elektroniikkaa myyviä liikkeitä, kuten 3Media Center, dStore, The Phone House ja Widegren.

Folkungagatanin eteläpuolinen alue suunnilleen Södermalmia leveyssuunnassa halkovalle Ringvägenille asti tunnetaan nimellä Sofo, eli South of Folkungagatan. Se on yksi kaupungin muotimekkoja ja saanut paljon myös kansainvälistä huomiota. Vaatteet ovat Sofossa pääosassa, ja yksi parhaista liikkeistä Tjallamalla Bondegatanilla. Åsögatanilla sijaitseva Beyond Retro on hyvä kohde käytettyjä retrovaatteita etsiville. Grandpa Södermannagatanilla myy vaatteita ja tavaroita retrosta viimeisempään huutoon. Sofossa on myös Marimekon liike.

Skånegatanilla sijaitseva Cocktail Deluxe myy muovista kitschiä, jonka joukosta löytyy takuuvarmasti jotain mielenkiintoista kotiin tai lahjaksi. Bondegatanilla sijaitsevasta Zweedistä saa linjakkaita huonekaluja. Åsögatanin Adesso Stockholm myy huonekaluja, mattoja, valaisimia ja sisustuksen yksityiskohtia.

Keskustan ulkopuolella on useita outletmyymälöitä. Niistä tunnetuin Barkarbyssä sijaitsevat Stockholm Quality Outlet, joka on yksi Ruotsin suurimmista merkkituotteiden alennusmyynneistä. Saman katon alla on 50 liikettä ja yli 100 eri tuotemerkkiä. Stockholm Quality Outlet Barkarby myy esimerkiksi Acnen, Hopen, Vagabondin, Whyredin ja Filippa K:n mallistoja. Kodinsisustusta myyvät esimerkiksi Lexington, Le Creuset ja Linum. Stockholm Quality Outlettiin pääsee julkisella liikenteellä alle puolessa tunnissa. Ota Tukholman päärautatieasemalta paikallisjuna Jakobsbergiin tai Barkarbyhyn ja vaihda sitten bussiin 567, joka vie

Stockholm Quality Outletin lisäksi Tukholmasta löytyy muitakin outlet-liikkeitä. Esimerkiksi Arlandastad Outlet Villagesta löytyy muun muassa Niken ja Villeroy & Bochin myymälät.


Kommentit

Ostokset — 3 kommenttia

  1. MOOD-tavaratalosta sen verran lisää, että se tunnetaan luomuruoastaan ja harjoittaa myös ahkerasti kierrätystä. Mainittakoon esimerkkinä monia palkintoja saanut hampurilaispaikka Vigårda, jonka kaikki purtava on luomua. Pikaruokakin voi siis parhaimmillaan olla ”puhdasta” ja terveellistä, eikä vaan jalostettua puppua.

  2. Varbergin alueella sijaitseva ”Loppmarknaden” on monille tuttu kirppis, jolla on sivu muistaakseni ihan netissäkin. Sieltä löytyy oikeastaan kaikkea maan ja taivaan väliltä, jopa pari keräilijäystävääni kertovat tehneensä siellä löytöjä huippuhinnoilla. Myös Södermalmenin kirppistä kehutaan kovasti, se taitaa tosin toimia vain viikonloppuna.

  3. Onko kukaan vieraillut Mall of Scandinavia -ostoskeskuksessa? Se avautui kuulema keväällä, mutten ole itse siellä vielä käynyt ja olisi kiva saada omakohtaisia kokemuksia sen suojissa toiivista kaupoista ja niiden hintatasosta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>