Syö ja juo

Tukholma on tunnettu monipuolisista ravintoloistaan, kahviloistaan, baareistaan ja yökerhoistaan.

Useimpien hotellien majoitushintoihin sisältyy runsas aamiainen. Myös lähes kaikki Tukholman kahvilat tarjoavat jonkinlaista aamiaista. Kahviloissa viihdytään pitkin päivää, sillä kahvittelukulttuuri, fika, kuuluu olennaisena osana ruotsalaisuuteen.

Ruokaravintoloiden hintataso vaihtelee kaupunginosan, tason ja tunnettuuden mukaan. Östermalm ja Gamla ovat kalliimpia kaupunginosia kuin muut.

Pikaruokaa saa 30 – 40 kruunulla. Monipuolisin pikaruoan tarjonta on Södermalmin kaupunginosassa ja monet paikat ovat auki ympäri vuorokauden. Useimmat ravintolat myyvät lounasaikaan noin klo 11 – 14 päivän annosta, jonka hinta on keskimäärin 65 – 100 kruunua. Varsinkin monissa etnisissä ravintoloissa on lounasaikaan katettu kohtalaisen edullinen seisova pöytä.

Ulkona syöminen voi muutoin olla kallista Tukholmassa, jos haluat syödä laadukkaissa ravintoloissa. Pääruoat maksavat keskimäärin 175 – 250 kruunua. Lasi talon viiniä voi helposti maksaa yli 100 kruunua tai 450 kruunua pullolta. Monet ravintolat sulkevat ovensa klo 22 – 24, sunnuntaisin jopa aikaisemmin. Ruotsissa kaikkien anniskeluluvallisten ravintoloiden on tarjottava myös oikeaa ruokaa, joten itsensä saa kylläiseksi myös bistroissa ja baareissa myöhemmin illalla, varsinaisten ruokaravintoloiden jo sulkeuduttua.

Tukholman yöelämä keskittyy Stureplanin ympäristöön, Kungsholmenille sekä Södermalmille. Kaikki ravintolat, kahvilat, baarit ja yökerhot ovat savuttomia. Tupakointi on sallittu ainoastaan ulkona tai erillisissä tupakointitiloissa. Yöaikaan keskustassa esiintyy jonkin verran pikkurikollisuutta, ja silloin kannattaa olla valppaana keskusrautatieaseman, Stureplanin ja Sergelin torin alueilla.

Alla on joitain poimintoja:

Norrmalmilla etenkin Drottninggatanilla, ja Stureplanilla,  ja niiden ympäristössä on valtava määrä ravintoloita, kahviloita, baareja ja yökerhoja. Useimmat Drottningatanin varsinkin Gamla stanin puoleisen katuosuuden ravintoloista ovat matkailijoille suunnattuja. Hötorgetista eteenpäin Drottninggatanilla on edullista lounasta ja myöhemmin päivällä esimerkiksi edullista ruotsalaista kotiruokaa tarjoavia kahviloita ja ravintoloita. Kokeile esimerkiksi Vasastanissa sijaitsevaa ravintola Claes på hörnetia tai Mäster Samuelsgatanilla sijaitsevaa Prinsen-ravintolaa.

Kungsträdgardenissa, Kuninkaallisen oopperan rakennuksessa sijaitsevat Operabaren ja Bakfickan ovat myös kokeilemisen arvoisia. Ne ovat paljon rennompia ja edullisempia kuin samassa rakennuksessa olevat muodollinen fine dining-ravintola Operakällaren tai julkkisten suosima yökerho Café Opera.

Berns Norrmalmin ja Östermalmin rajalla Berzelii-puiston lähellä on yksi Tukholman trendikkäimmistä ravintola-yökerhoista. Sieltä saa ruokaa myöhään yöhön ja juhlat jatkuvat aamuun saakka. The White Room Jakobsbergsgatanilla on hyvin eksklusiivinen tanssiklubi ja harvoja, joka on auki aamuviiteen saakka.

 Östermalmilla sijaitsevat eräät Tukholman kalleimmat ravintolat, kuten Matias Dahlgren, baarit ja yökerhot, mutta kohtuuhintaisiakin vaihtoehtoja löytyy runsaasti.

Östermalmshallenin yläkerrassa sijaitseva Örtagården tarjoilee kohtuuhintaan kasvisruokabuffetia sekä liharuokia. Djurgårdenilla, Liljevalchsin taidehallin takapihalla sijaitseva Blå Porten on virkistävä poikkeus Djurgårdenin turistirysien joukossa, samoin kuin Värdhuset Ulla Winbladh, Josefina, Djurdgårdsbrunns Värdhus sekä Rosendals Värdhus tai Rosendals Trädgård.  Sushiravintola Råkultur Kungstensgatanilla ja samassa osoitteessa sijaitseva, maailman eri ruokakulttuureista vaikutteita saanut Esperanto ovat ehdottomasti käymisen arvoisia, kuten myös suomalaisomisteinen ja vuoden luksusravintolan tittelillä palkittu Farang. Birger Jarlsgatanilla, Östermalmin puolella, sijaitseva Riche on trenditietoisten brasserie ja illallisklubi. Yöelämä Östermalmilla keskittyy Stureplanin ympäristöön.

 Gamla stan on täynnä toinen toistaan tunnelmallisempia kahviloita, ravintoloita ja baareja. Tukholmalaiset välttelivät pitkään vanhaakaupunkia turistimassojen pelossa, mutta tänä päivänä yhä useampi paikallinenkin suuntaa sinne kahvittelemaan, syömään illallista palkitussa ravintolassa tai ottamaan lasillisen yhdessä kaupungin puhutuimmista baareista. Parhaita paikkoja ovat mm. Gyldene Freden, Rouge ja Franzen.

Stortorgetilla sijaitsevat sisarkahvilat Chokladkoppen ja Kaffekoppen ovat suosittuja pistäytymispaikkoja. Kokeilemisen arvoisia ravintoloita ovat Den Gyldene Freden Österlånggatanilla, Lilla Nygatanilla sijaitseva kahden Michelin-tähden Frantzen ja Mälärtorgetin suosittu gastropubi The Flying Elk. Mielenkiintoisia baareja ovat Cultur Bar Österlånggatanilla, Tweed Lilla Nygatanilla ja Gaston sekä gay-baari Torget Mälartorgetilla.

Södermalmilla on paras hinta-laatu-suhde, mitä tulee ravintoloihin. Se on myös trenditietoisen ruokailijan ykköskohde.

Pelkästään pääkadun eli Götgatanin varrella on ravintoloita vieri vieressä. Kokeile esimerkiksi Snaps Bar & Bistroa tai Samba Sushia. Pistäytymisen arvoisia ravintoloita ovat myös Blekingegatanilla sijaitseva Pelikan, Östgötgatanin Svejk, Hornsgatanilla sijaitseva Ho’s Skånegatanin varrelta löytyvä thaimaalainen ravintola Koh Phangan ja Fjällgatanilla sijaitseva Hermans. Ainutlaatuinen kokemus on Stadsgårdenilla, Katarinahissenin yhteydessä sijaitseva Gondolen, josta on mahtava näköala koko kaupunkiin.

Myös monet Södermalmin lukuisista baareista ja pubeista tarjoilevat ruokaa. Suosittuja ja kokeilemisen arvoisia baareja ovat esimerkiksi Morfar Ginko Swedenborgsgatanilla, Åsögatanin Nada Bar, Skånegatanilla sijaitseva Pet Sounds Bar ja Hornsgatanilla oleva Marie Laveau Stockholm. Kesällä suosittuja ulkoilmaravintoloita ovat Mosebacke Torgilla sijaitseva Mosebacke-terassi ja Hammarby Slussvägenilla sijaitseva Under Bron – Trädgården. Kylmempinä aikoina Under Bron toimii samassa paikassa kaksikerroksisena yökerhona. Unden Bron on ehdottomasti yksi Tukholman parhaista klubeista ja tuo mieleen Berliinin aamuun saakka jatkuvan yöelämän.


Kommentit

Ruokailu — 2 kommenttia

  1. Kungsholmenilla liikkuvien kannattaa pistäytyä kahvittelemassa ja herkuttelemassa vaikkapa Petite Francessa. Nimeään kunnioittaen se pursuaa mitä ihanampia ranskalaisiin resepteihin perustuvia makupaloja, kuten värikkäitä, kaksikerroksisia macaroon-keksejä, takuulla uunituoreita ja tuoksuvia croissantteja ja erilaisia kakkusia ja muffinsseja. Loistava lounasmenukin on tarjolla, jos nälkä on päässyt yllättämään.

  2. Itse pidän noita Östermalmin ravintoloita jokseenkin ylihinnoiteltuina, ja niiden mainetta turhan pullisteltuna. Kalliita aterioita, joita saa muualta taatusti edullisemmalla hinnalla ja mielestäni aivan saman laatuisena.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>