Tukholman Vanhakaupunki, ruotsiksi Gamla Stan, on yksi suurimmista ja parhaimmassa kunnossa säilyneistä keskiaikaisista kaupungin keskustoista. Kyseessä on yksi Tukholman suosituimmista kaupunginosista ja ei ihme, sillä se on historiallisesti arvokasta aluetta. Tukholma perustettiin alueelle vuonna 1252. Se oli silloin yksi keskiajan suurimmista kaupungeista ja sillä oli tärkeä rooli myös Ruotsin suurvalta-aikana.

Koko Vanhakaupunki on täynnä nähtävää ja koettavaa nähtävyyksien ollessa kävelymatkan päässä toisistaan. Alue on pitkä kävelykatu, joka on täynnä upeita maisemia, nähtävyyksiä, ravintoloita ja kauppoja. Pelkkä kävelykin on unohtumaton elämys rakennusten heijastaessa kullan eri sävyjä. Keskiaikaiset rakennusten lukuisat freskot tuovat tuulahduksen keskiaikaa moderniin aikaan! Myös matkamuistot on helppo napata Vanhankaupungin tax-free-kaupoista. Erityisesti perheen pienimmät ilahtuvat kauppojen laajasta tarjonnasta. Shoppailun jälkeen on helppo valita taukopaikaksi yksi kävelykadun ravintoloista ja kuppiloista

Vanhankaupungin museot ja kirkot ovat myös ehdottomia kohteita Tukholman matkaajalle! Tärkeimpiä kohteita ovat Tukholman katedraali, Nobel-museo (sisältää 1900-luvun tärkeimmät tieteelliset saavutukset) ja kuninkaallinen palatsi. Hulppea kuninkaallinen palatsi on yli 600 huoneellaan yksi maailman suurimmista palatseista. Palatsin sisällä voi vierailla useissa eri mielenkiintoisissa museoissa, joista yksi on kuninkaallinen vaatetus. Museossa on kuninkaallisia asuja ja keskiaikaisten sotilaiden haarniskoja. Mikäpä olisi mielenkiintoisempaa nähtävää historian ystäville tai lapsille. Nähtävyyksiä katsellessa kannattaa aikatauluttaa oma matka Vanhaankaupunkiin niin, että ehtii nähdä sotilaiden paraatin ja päivittäisen vartijanvaihdon.

Suomalaisille matkaajille suomalaista väriä tarjoaa alueella sijaitseva Suomalainen kirkko, joka rakennettiin suomenruotsalaisille kristityille 1500-luvulla. Kirkon virallinen nimi on Fredrikin kirkko, ruotsiksi Fredrikskyrka. Historian saatossa kirkko purettiin pian rakentamisestaan, mutta suomalaisen väkimäärän kasvaessa suomalaiset kristityt päättivät ostaa alueella sijaitsevan silloisen rakennuksen kirkokseen vuonna 1725. Erityisen komea nähtävyys kirkossa on kirkon alttaritaulu, joka kuvaa Jeesuksen ylösnousemusta. Se on jäljitelty ranskalaisen Jean Andrean vastaavasta teoksesta. Kirkossa on myös kaksi komeaa kattokruunua.

Västerlånggatan ja Österlånggatan ovat alueen pääkatuja. Kaupunkia entisaikoina ympäröinyt muuri sijaitsi nykyisen Prästgatanin kohdalla. Historiallisesti alueen yksi mielenkiintoisimpia osia on Stortorget (suom: suuri tori), joka on Tukholman vanhin aukio. Suuri tori on keskellä Vanhaakaupunkia, jossa on Köpmangatan, joka on Tukholman vanhin katu. Mårten Trotzigs gränd (Mårten Trotzigs aukio) on vaikea löytää, minkä syynä on sen kapeus: se on vain 90 senttimetriä kapea kapeimmasta kohdastaan. Muista myös vierailla Riddarholmenin saarella ja siellä sijaitsevassa Riddarholmenin kirkossa. Se rakennettiin Fransiskaaniseksi luostariksi ns. ”Harmaaveljien” toimesta 1400-luvulla.

Yksi ehdottomista Vanhankaupungin kohteista on juuri Riddarholmenin kaupunginosa, joka koostuu valtion virastoista ja laitoksista. Siellä asuu virallisesti vain kaksi henkilöä! Nopeasti ajateltuna alue ei kuulosta kiinnostavimmalta kohteelta, mutta ennakkokäsitys on helppo murtaa painavalla sanalla, joka on historia. Pienen alueen historiallinen arvo on vailla vertaa, koska se sisältää Tukholman vanhimman rakennuksen Riddarholmin kirkon, ruotsiksi Riddarholmskyrkan. Se on Tukholman ainoa säilynyt keskiaikainen luostarikirkko. Kirkko sai nykyisen nimensä 1600-luvulla aatelisten muuttaessa alueelle. Mikä olisi parempi nimi aatelisten kirkolle kuin Ritariholman kirkko!

Kirkko on avoinna turistikäynneille ja se ei ole enää Jumalanpalveluskäytössä. Erityisen mielenkiintoisen kirkosta tekee se, että se on ollut vuosisatojen ajan Ruotsin kuninkaallisten hautauskirkko. Kirkkoon on haudattu 17 kuninkaallista perhettä vuodesta 1632 lähtien: hallitsijat Kustaa II Aadolfista vuonna 1950 kuolleeseen Kustaa V:en asti. Vain kuningatar Kristiina on haudattu tuona ajanjaksona muualle.

Vanhakaupunki tarjoaa monipuolisesti nähtävää ja koettavaa kaikenikäisille matkaajille. Vanhankaupungin kiertämiselle kannattaa varata huolella aikaa ja tämä on helppo käytännössä toteuttaa, sillä alueella on paljon ravintoloita ja kahviloita. Valitse itseäsi ja seuruettasi kiinnostavat kohteet ja sukella vanhankaupungin miljööseen!