Tukholman Jalkapalloderbyt

Tukholma tunnetaan kaupunkina jossa on lukuisia jalkapallojoukkueita ja jossa jalkapallo on suosiossa ajanut jääkiekon ohi aikapäiviä sitten. Jos olet kokenut Suomessa esimerkiksi Tampereen tai Helsingin paikallisten joukkueiden välisen ottelun Stadin Derbyn, mutta et Tukholman derbyä, voimme sanoa että lataukseltaan tämä jälkimmäinen on ainakin viisi kertaa isompi.

Tukholman Derby on ensisijaisesti AIK vastaan Djurgården, mutta toki AIK vastaan Hammarby ja Djurgården vastaan Hammarby ovat otteluita joita turvallisuusvastaavat kauhulla odottavat ja fanit suorastaan rakastavat. Tunnelma on todella huikea eikä aina ylilyönneiltäkään vältytä.

AIK ja Djurgården

Ruotsin ja koko skandinaavian todennäköisesti se kaikkein tunnetuin paikallistaisto omaa huikean historian. Ensimmäinen peli näiden joukkueiden välillä pelattiin jo vuonna 1891 ja tähän päivään mennessä pelejä on 231 kappaletta, näistä AIK on voittanut 87, Djurgården on voittanut 82 ja tasapelejäkin on 62 kappaletta. Jalkapallon lisäksi tämä paikallistaisto on ulottunut myös muihin lajeihin, esimerkiksi jääkiekkoon.

Fanikulttuuri on jotain uskomatonta ja Tukholman alueella AIK:n aluetta on luoteinen Tukholma kun Djurgårdenin alueena pidetään Tukholman keskustan itäistä osaa. Kaksosten derbynä tunnettu paikallisottelu koskettaa siis isoa osaa Tukholmaa ja kannattajat tunnetaan varsin fanaattisina niin jääkiekon kuin jalkapallokin puolella. Mikäli haluat kokea huiman paikallistaiston läntisessä naapurissamme, osut bingoon nimenomaan tässä ottelussa.

AIK ja Hammarby

Hammarbyn joukkueen katsotaan tulevan puolestaan Tukholman keskustan eteläpuolelta, Södermalmista. Etelä vastaan pohjoinen onkin varsin iso teema näissä otteluissa, nämä matsit vetävät yleisöä Tukholmassa todella paljon. Ei ole ollenkaan harvinaista että katsomossa on yli 40 000 silmäparia kun nämä joukkueet kohtaavat. Se tietää sitä että ottelusta lyödään myös hurjia määriä vetoja. Tiesithän että myös sinä voit saada ilmaista pelirahaa vedonlyöntiin, muutamalla hiiren klikkauksella? Näiden kahden joukkueen välinen ensimmäinen Tukholman Derby pelattiin vuonna 1920, joten hieman tuoreemmasta tapauksesta on kyse.

Djurgården ja Hammarby

Tätä derbyä pidetään aika lailla samanlaisena kuin AIK – Hammarby derbynä. Mikään ei taida viedä AIK –Djurgården derbyltä sitä valtaistuin paikkaa, mutta kyllä tässäkin derbyssä sitä tunnelmaa riittää. Laadukasta jalkapalloa ja vieläpä molempien joukkueiden yhteisellä kotistadionilla nimeltä Tele2. Tämä jos mikä on lisännyt vuodesta 2013 alkaen tämän derbyn kiinnostavuutta ja kireyttä, kumpi mahtaa milloinkin olla oman saman kukkulan kuningas? Ensimmäisen kerran nämä joukkueet ovat kohdanneet jo 1910-luvulla, mutta varsinaiset keskinäiset ottelut ovat alkaneet vasta 1950-luvun puolella. Näitäkin pelejä on kuitenkin ehditty pelaamaan jo yli 100 kappaletta, joten tälläkin derbyllä on olemassa jo varsin hyvät perinteet.

Jos haluat nauttia Tukholmasta ja todella erinomaisesta tunnelmasta paikallisottelusta, suosittelemme AIK – Djurgården –ottelua. Toki AIK vs. Hammarby ja Djurgården vs. Hammarby ovat myös otteluita, jotka kannattaa käydä kokemassa ja aistimassa paikan päällä, Tukholmassa.