Jalkapallo

Jos olet kiinnostunut jalkapallosta, sinun kannattaa matkustaa Ruotsiin ja erityisesti Tukholmaan. Siellä on yli 60000 pelaajaa ja noin 140 joukkuetta, joista 39 pelaa ammattilaistasolla. Tukholma on pohjoismaisen jalkapallon koti. Siellä on järjestetty lukuisia jalkapallotapahtumia. Tukholmassa on myös pelattu FIFA :n MM-kisojen finaali vuonna 1958, jolloin finaalissa pelasivat Ruotsi ja Brasilia. Brasilia vei voiton Råsunda Stadionilla 5-2, mutta Ruotsin pääseminen finaaliin innosti nuoria pelaamaan ja seuraamaan jalkapalloa Ruotsissa.

Hammarby IF :n kannattajia

Jalkapallo on jopa jääkiekkoa suositumpi laji Ruotsissa. Tukholmassa on kolme Ruotsin ykkösliigassa eli Allsvenskan-liigassa pelaavaa joukkuetta: AIK, Djurgårdens IF ja Hammarby IF, joita kutsutaan Ruotsin jalkapallon “Big Tree” kolmikoksi. Näistä joukkueista menestyksellisemmät ovat AIK ja Djurgårdens IF, jotka ovat kummatkin voittaneet 11 Allsvenskan​ kautta. Hammarby IF perustettiin vuonna 1915 ja siitä asti he ovat kuljeskelleet liigatasojen välillä eivätkä ole kovin menestyksekäs joukkue. Heitä kutsutaan myös lempinimellä ​Bajen.

AIK perustettiin vuonna 1896 Solnassa, joka kuuluu Tukholman alueeseen. He ovat menestyksekäs joukkue ja ovat voittaneet 11 Allsvenskan ​ kautta, 8 Ruotsin cuppia ja he ovat jopa pelanneet Mestarien Liigassa vuonna 1999. Djurgårdens IF on toinen menestyksekäs tukholmalainen joukkue perustettu vuonna 1889. He ovat voittaneet saman määrän ​Allsvenskan kautta ja neljä kertaa Ruotsin cupin. Tele2Arena ja Friends Arena ovat tunnetuimmat Tukholman stadionit. Tele2Arena on tällä hetkellä Hammarby IF :n ja Djurgårdens IF :n käytössä. Nämä kaksi joukkuetta ovat voimakkaita vastustajia ja muodostavat siten yhden pohjoismaiden tunnetuimman derbyn. Toinen tunnettu derby on Hammarby IF :n ja AIK :n välinen ottelu. Friends Arena on Ruotsin jalkapallomaajoukkueen ja AIK :n käytössä. Tukholmassa on myös neljä Superettan ​ liigassa ja neljä ​Division 1 ​ -liigassa pelaavaa joukkuetta. Viime kaudella Allsvenskan ​ mestari oli Malmö, mutta AIK ja Djurgårdens IF sijoittuivat kakkos-ja kolmostasolle.

Fanikulttuuri on todella laaja Tukholmassa. Joukkueiden kannattajat ovat ylpeitä joukkueestaan ja kannatustaso on korkea kuten voi nähdä kuvassa yläpuolella. Aivan kuten Helsingin HJK ja HIFK, Tukholmalaiset kannattajat marssivat katuja pitkin stadionille asti laulamalla kannustuslauluja, heiluttamalla lippuja, polttamalla savupommeja ja pukemalla joukkueensa värit päälle. Kun fanit lopulta pääsevät stadionille, he huutavat kannustushuutoja, haukkuvat vastustajaa, hyppivät ja tanssivat läpi 90 minuuttisen pelin ja räjäyttävät savupommeja niin että koko kenttä peittyy savuun. Nämä ottelut ovat jalkapallofanien unelmia. Jopa me suomalaiset voimme helposti käydä katsomassa näitä pelejä naapurimaassamme matkustamalla sinne joko laivalla tai lentokoneella.

Voimme myös nauttia näistä otteluista omalla kotisohvallamme Ruutu+ ja Elisa Viihde Sport-kanavapakettien avulla. Näitten derbien minimihinta on noin 60 SEK eli vain kuusi euroa! Jalkapallo on myös todella suosittu alaikäisten keskuudessa, Tukholmassa on lukuisia joukkueita ja monia junnuliigoja, mutta tärkein turnaus on ​St. Erik’s Cup jossa kaikki joukkueet Tukholman alueella pelaavat toisiansa vastaan. Tukholma on myös täynnä jalkapalloakatemioita eli se on mahtava kaupunki jos haluat kehittyä jalkapallossa tai astua ammattilaistasolle pohjoismaissa.

Lähteet:

“AIK Fotboll.” Wikipedia, Wikimedia Foundation, 10 Dec. 2017, fi.m.wikipedia.org/wiki/AIK_Fotboll.

“Djurgårdens IF FF.” Wikipedia, Wikimedia Foundation, 10 Dec. 2017, fi.m.wikipedia.org/wiki/Djurg%C3%A5rdens_IF_FF.

“Football in Stockholm.” Wikipedia, Wikimedia Foundation, 16 Nov. 2017, en.m.wikipedia.org/wiki/Football_in_Stockholm.

“Hammarby IF Fotboll.” Wikipedia, Wikimedia Foundation, 11 Dec. 2017, fi.m.wikipedia.org/wiki/Hammarby_IF_Fotboll.

Ourgamemagazine. “Youth Soccer in Sweden.” Our Game Magazine, 21 Dec. 2010, ourgamemagazine.wordpress.com/2010/12/21/youth-soccer-in-sweden/.

Radio, Sveriges. “Allsvenskanin Yleisömäärät Kasvavat Hammarbyn Johdolla – Sisuradio.” Sisuradio | Sveriges Radio, sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=185&artikel=6228000.

Rainbow, Jamie. “Soccer Cities: Stockholm.” World Soccer, World Soccer, 22 Apr. 2015, www.worldsoccer.com/features/stadium-guide/soccer-cities-stockholm-3 31030​.
“Stadiums in Sweden.” World Stadiums – Stadiums in Sweden, World Stadiums, ​www.worldstadiums.com/europe/countries/sweden.shtml​.
“Stockholm Derby Syndrome.” Supporters Not Customers, 14 Aug. 2014, supportersnotcustomers.com/2014/08/14/stockholm-derby-syndrome/.

“Sweden Soccer Stockholm Fan Hammarby Bajen Derby Supporters Tifo 4154×2711 Wallpaper Free Desktop Backgrounds and Wallpapers.” Wallpapers for Desktop, Mobile, Tablet, www.desktopimages.org/wallpaper/539382/sweden-soccer-stockholm-fa n-hammarby-bajen-derby-supporters-tifo-4154×2711-wallpaper​.
“1958 FIFA World Cup Final.” Wikipedia, Wikimedia Foundation, 10 Dec. 2017, en.m.wikipedia.org/wiki/1958_FIFA_World_Cup_Final.

Comments are closed.